Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
1945 - A MI TÖRTÉNETÜNK
Kiíró:
Közös Halmaz Alapítvány; Független Médiaközpont
Határidő:
01/17/2021
Érvényes:
01/17/2021
Tárgymutató:
1945-ös évről szóló családtörténeti visszaemlékezések
Pályázhat:
ha már betöltötted a 14-et, de a 36-ot még nem
A kiíró(k) adatai
1945 - A MI TÖRTÉNETÜNK

A Közös Halmaz Alapítvány és a Független Médiaközpont az 1945-ös évről szóló családtörténeti visszaemlékezések három kategóriájában ír ki pályázatot 14 és 35 év közöttieknek. A pályázók garantált jutalomban, a zsűri által legjobbnak minősítettek értékes díjakban részesülnek. A pályázatokat itt, az oldal alján található pályázati űrlapon oldalon várjuk.

Beküldési határidő: 2021. január 17.

1945. Nem is olyan régen, 75 évvel ezelőtt az ország a feje tetején állt, a világháború végén, a frontvonal kellős közepén. Először a németek szállták meg Magyarországot, aztán az őket kiűző Szovjetunió. Budapest lerombolva, az éléstárak üresek, rég nem látott faggyal jön a tél. A magyar családok között sokan a szovjet csapatoktól várták a felszabadulást, a holokauszt borzalmainak és a soha nem látott pusztításnak a végét. Sokan végül épp miattuk vesztettek el mindent: számukra mindmáig a kommunista uralom kezdetét, a deportálásokat, a kényszermunkatáborokat és a megszállást jelenti.

A Te családoddal mi történt 1945-ben? Nagyszüleid, dédszüleid hogy élték meg az eseményeket? Hogyan sikerült megmenekülnie a családodnak a háború poklából? A németektől vagy az oroszoktól féltek jobban? Érte őket valamilyen váratlan, csodaszerű fordulat, ami miatt megmenekülhettek? Segítettek a szomszédok, vagy épp ellenkezőleg?

A végletesen eltérő megélések nemzedékről nemzedékre öröklődtek, és ellehetetlenítették a kölcsönös megértésen alapuló párbeszédet, az átélt tragédiák feldolgozását. Itt az ideje, hogy az 1945-ös események ellentmondásos történeteit elmeséljük, meghallgassuk, megértsük. A Közös Halmaz Alapítvány és a Független Médiaközpont most, 75 évvel az események után ennek a párbeszédnek nyit teret.

Ha már betöltötted a 14-et, de a 36-ot még nem, írd meg nekünk az alábbi három kategória egyikében, hogy mit élt át a családod 1945-ben! Kategóriánként a legjobb három pályamű szerzője családfakutatási képzésen, a Független Médiaközpont szervezésében pedig videókészítési tanfolyamon vehet részt, valamint értékes könyvjutalomban részesül. Emellett minden pályázónak egy kis ajándékkal köszönjük meg beküldött pályázatát.

1. kategória 1945 - Képeslap a múltból
Küldd el nekünk a második világháború végével kapcsolatos családi történeteitek valamelyikét egy képeslapnyi terjedelemben (szóközökkel együtt 500-1500 karakterben)!

2. kategória: 1945 - Családunk naplójából
Küldd el nekünk egy naplóbejegyzés formájában (szóközökkel együtt 1500-6000 karakterben) azt a történetet, amit a családod megélt 1945-ben!

3. kategória: 1945 - Családunk a világháborúban
Profi munkát írnál? Pályázz olyan szakirodalmi alátámasztással megírt családtörténeti munkával, amelyek a Te családoddal megtörtént eseményeken keresztül mutatják be az 1945-ös eseményeket. Pályázatodat szóközökkel együtt 6000-15000 karakterben, lábjegyzetes hivatkozási rendszerrel várjuk. Előny, ha az adott családtörténet publikálatlan, de van mód korábban már nyilvánosságra hozott anyagok újbóli feldolgozására is.

További információk:
- Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok,
- amelyekhez multimédiás anyag (fotó, videó, hanganyag stb.) kapcsolódik,
- és könnyen befogadható stílusban íródnak.
- Egy személy egy kategóriában nyújthat be pályázatot.
- A pályázati anyagot az oldal aljáról elérhető űrlapon kérjük feltölteni.
- Beküldött pályázati anyag formátuma: .PDF
- Határidő: 2021. január 17.
- Az eredményhirdetés a zsűri értékelése után február végén várható.
- Ünnepélyes díjkiosztó a koronavírus helyzettől függően: 2021. március közepén várható.

Bármilyen felmerülő kérdésre örömmel válaszolunk az info@kozoshalmaz.hu címen
http://www.kozoshalmaz.hu/1945

Hírek a Főoldalról


Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum