Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
38. Magyar sajtófotó pályázat
Kiíró:
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Határidő:
01/14/2020
Érvényes:
01/14/2020
Tárgymutató:
sajtófotó-készítés
Pályázhat:
hazai és határon túli magyar sajtó munkatársainak jelentkezését várjuk, de a megmérettetés - a korábbi évekhez hasonlóan - minden 18. életévét betöltött pályázó számára nyitott
A kiíró(k) adatai
38. MAGYAR SAJTÓFOTÓ PÁLYÁZAT

A MAGYAR ÚJSÁGÍRÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE FOTÓRIPORTEREK SZAKOSZTÁLYA KIÍRJA
A 38. MAGYAR SAJTÓFOTÓ PÁLYÁZATOT

A pályázatra elsősorban a hazai és határon túli magyar sajtó munkatársainak jelentkezését várjuk, de a megmérettetés - a korábbi évekhez hasonlóan - minden 18. életévét betöltött pályázó számára nyitott.
A pályázatra beküldött képekből vándorkiállítás és Az év fotói album készül.
Pályázni 2019. január 1. és 2019. december 31. között készült képekkel lehet a Hír-, eseményfotó és a Képriport kategóriában. Az időbeli korlátozás nem vonatkozik a többi "sorozat" kategóriára, ahova több éven átívelő, elemző pályaművek is beküldhetők, de ezekben is kell, hogy szerepeljen 2019-ben készült felvétel.
A pályázatra korábbi években díjat nyert képek nem adhatók be. A Magyar Sajtófotó Kiállításon korábban bemutatott, de díjat nem nyert sorozat négy, korábban már kiállított képnél többet nem tartalmazhat. Egy pályázó összesen 30 pályaművet küldhet be, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból. Egy képsorozat legfeljebb 10 képet tartalmazhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyszerre egyedi képként és sorozat részeként is.

Pályaművek az alábbi kategóriába adhatók be:
1. Hír-, eseményfotó
2. Képriport
3. Mindennapi élet (egyedi)
4. Mindennapi élet (sorozat)
5. Emberábrázolás-portré (egyedi)
6. Emberábrázolás-portré (sorozat)
7. Művészet (egyedi)
8. Művészet (sorozat)
9. Sport (egyedi)
10. Sport (sorozat)
11. Természet és tudomány (egyedi)
12. Természet és tudomány (sorozat)
13. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)
14. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

A PÁLYÁZATRA JELENTKEZÉS MENETE
Pályázni kizárólag online módon lehet, a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapján (https://38.sajto-foto.hu/). Itt kell a pályázatra jelentkezni és a pályaműveket feltölteni, itt láthatók az előválogatott képek és a fotósok szakmai portfóliója. A pályázat és a zsűrizés technikai lebonyolítását az eContest pályázatkezelő rendszer támogatja. Ez a rendszer garantálja a zsűrizés anonimitását és átláthatóságát.
Jelentkezni 2019. december 17. 12:00 órától 2020. január 14. 12:00 óráig lehet.

A jelentkezés feltételei:
- az eContest rendszerben való regisztráció/belépés
- az online nevezési lap kitöltése
- a pályázat tárgyát képező képek feltöltése, valamint a pályázat véglegesítése
- a nevezési díj befizetése
- az Adatvédelmi tájékoztató és az ahhoz tartozó nyilatkozatok elfogadása

A JELENTKEZÉS LÉPÉSEI:
1. Regisztráció és belépés az eContest rendszerbe
A jelentkezés és a képek feltöltése a https://38.sajto-foto.hu/ oldalon, regisztráció után lehetséges. Akik már korábban regisztráltak, a "Belépés" gombra kattintva, a jelszó és felhasználónév megadásával be tudnak lépni.
Elfelejtett jelszó esetén a regisztrációkor beírt-mail cím megadásával új jelszó kérhető. Ebben az esetben nem szükséges újbóli regisztráció. A kérés elküldését követően az eContest rendszer e-mailben elküld egy linket a megadott e-mail címre, amely segítségével beállítható az új jelszó.

2. Az online nevezési lap kitöltése
Az online nevezési lap a regisztrációt vagy belépést követően válik elérhetővé. Egy pályázónak - függetlenül attól, hány kategóriában pályázik - csak egy nevezési lapot szükséges kitöltenie.
Első lépés az adatlap kitöltése a személyes adatok megadásával. Az adatlapon kérjük a "A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter" és a "Szalay Zoltán-díj - a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter" kategória mezők helyes kitöltését annak érdekében, hogy a pályázat bekerüljön ezen két különdíjas kategóriába is.
A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter lehet
- az a fotóriporter, aki elsődlegesen vidéki orgánumoknak dolgozik vagy
- az a fotográfus, aki életvitelszerűen Budapesten és Pest megyén kívül él, tevékenysége révén, vagy egyéb módon jellemzően a vidékhez kötődik, függetlenül a lakcímkártyán feltüntetett hivatalos lakóhelyétől.
Szalay Zoltán-díj - a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter lehet
- az a fotográfus, aki 2019. december 31. napjával nem tölti be 30. életévét.
Az adatlap kitöltése mellett, kérünk feltölteni egy AKTUALIZÁLT, nyelvenként 850 karakternél nem hosszabb önéletrajzot (lehetőség szerint angolul is) és egy nyomdai minőségű (300 dpi; minimum 2400x3400pixel) arcképet, amelyek a pályázathoz kapcsolódó kiadványokban és a pályázat hivatalos honlapján: (https://sajto-foto.hu/) jelennek meg, a pályázaton elért eredményekkel együtt. Az év fotói kötet szerkesztői fenntartják a jogot az önéletrajzok szerkesztésére, de az abban rögzített adatok valóságtartalmát nem ellenőrzik.
A nevezési lapon a pályázó igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírásnak. A nevezéssel a pályázó kijelenti, hogy a képeket ő készítette és rendelkezik a beadott képek eredeti változatával.
A nevezési lap kitöltése
- az adatlap mezőinek kitöltésével
- az önéletrajz feltöltésével
- az arckép feltöltésével
- a szükséges nyilatkozatok megtételével válik teljessé.

3. Pályázati anyagok feltöltése, valamint a pályázat véglegesítése
A pályázati anyagok feltöltésekor a pályázók a nevezni kívánt technikai feltételeknek megfelelő pályaműveket tölthetik fel a szerverre, ezért kérjük, hogy a képek technikai paramétereiről szóló részt alaposan olvassák át.
Az érvényes pályázat feltétele a képaláírás mező kitöltése is, amelynek kritériumai a "Formai és technikai követelmények" pontban olvashatók. A pályamű a képaláírással együtt válik teljessé.
A jelentkezési határidő végéig a pályázók tetszőleges alkalommal, szabadon módosíthatják feltöltött anyagaik tartalmát mindaddig, amíg nem véglegesítik a pályázatukat, az erre vonatkozó gombra történő kattintással.
Felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy a leadási határidő vége előtt, az utolsó napokban, a tömeges használat miatt a feltöltés lelassulhat, ezért kérünk minden pályázót, hogy a feltöltést minél előbb végezze el.

4. Nevezési díj befizetése
A pályázaton való részvétel, a korábbiakhoz hasonlóan, nevezési díjhoz kötött. A nevezési díj összege bruttó 6000 Ft.
A díjat a nevezési lap kitöltését követően, de legkésőbb 2020. január 14. 12:00 óráig, a jelentkezési határidő végéig kell befizetni. A jelentkezési határidő után indított átutalásokat nem áll módunkban elfogadni.
A pályázaton való részvétel a nevezési díj befizetésével válik érvényessé.
A nevezési díj bankkártya használatával egyenlíthető ki. A CIB Bank internetes fizetési rendszere a Mastercard/Maestro, a VISA termékcsaládba tartozó VISA és VISA Electron (Electronnal csak abban az esetben, ha azt a kibocsájtó bank engedélyezi) bankkártyák használatát, valamint internetes használatra alkalmas webkártyával való fizetést tesz lehetővé.
Befizetéssel kapcsolatos probléma esetén, kérjük forduljanak az eContest rendszert üzemeltető EOX Kft. pénzügyi osztályához, a penzugy@eox.hu címen.
A számlázási név, székhely, elérhetőségek (email, telefonszám) és áfás számla igény a fizetés során adható meg. (A számlát, az EOX Kft-vel való elszámolást követően, a MÚOSZ állítja ki.)

5. Adatvédelmi tájékoztató és az ahhoz tartozó nyilatkozatok elfogadása
A pályázó a nevezési lap kitöltésével, a pályázati anyag beküldésével, az Adatvédelmi tájékoztató és az ahhoz kapcsolódó nyilatkozatok elfogadásával automatikusan elfogadja a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás jelen pályázati kiírásában rögzített feltételeket is, és egyben hozzájárul, hogy a beküldött pályaműveket a rendezők térítésmentesen:
- a kiállítás és/vagy kiállítás-sorozat anyagába beválogassák és azt, a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás neve alatt, a kiállítás(ok) részeként, időbeli és térbeli korlátozás nélkül bemutassák
- a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban felhasználják
- a zsűrizés internetes közvetítése során a https://38.sajto-foto.hu/ oldalon megjelenítsék
- a pályázat online és print archívumában megőrizzék
- nyilvánossá tegyék pályázat oldalain (https://38.sajto-foto.hu; https://sajto-foto.hu)
- Az év fotói sajtófotó évkönyvbe (nyomtatott és e-book) beválogassák és ott publikálják.
A Magyar Sajtófotó Pályázatra beküldött pályaművek kizárólag a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás rendezvényeihez és kommunikációjához, illetve a főtámogatónak és a díjfelajánlóknak a pályázathoz és a kiállításhoz kapcsolódó kommunikációjához használhatók fel térítésmentesen. A pályaművek minden további online vagy offline kiállításon és egyéb eseményen való felhasználásához a pályázó írásbeli beleegyezése szükséges.
A pályázó tudomásul veszi, hogy életrajza, portréja és beadott képei a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás honlapjának (http://www.sajto-foto.hu) nyilvános archívumába kerülnek.

FORMAI ÉS TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEK
A pályázaton manipulált képek nem indulhatnak. Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Manipulációnak számít, és kizárást von maga után, a képek tartalmának megváltoztatása, vagyis képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása egy képhez. A képek eredeti, nyers (RAW, NEF stb.) fájljait a zsűri bekérheti.
Képfelbontás:
A pályázaton legalább 8 megapixel felbontású képpel lehet pályázni. A kép rövidebb oldala nem lehet kisebb, mint 2100 pixel, a hosszabbik oldala nem haladhatja meg a 6000 pixelt. Az ezen értékhatárokon kívüli képeket a rendszer automatikusan elutasítja, és nem engedi feltölteni.
Kép formátum és méret:
Pályázni és feltölteni kizárólag JPG (JointPhotographicExpertsGroup) formátumú képpel lehet. A képtömörítési minőség 100% ajánlott. A maximális fájl méret 19 Mbyte. Ennél nagyobb méretű képeket a rendszer automatikusan elutasít, és nem enged feltölteni. (Nagyobb fájlméret esetén javasoljuk a felbontás és/vagy a tömörítés arányának módosítását.)
Képaláírás:
Tekintettel arra, hogy a képaláírás a sajtófotó műfaj igen fontos eleme, kérjük a pályázókat, hogy formailag és tartalmilag korrekt képaláírást csatoljanak képeikhez a nevezés során. A képaláírás maximum 250 leütés lehet szóközökkel együtt, a képriportok bevezető szövege maximum 700 leütés lehet.
A pályaműveket nemzetközi zsűri bírálja el, így a zsűrizés nyelve angol. A képcím és a képaláírás angol nyelvű mezőjének kitöltése is kötelező! Amennyiben a szövegekhez nincsen angol fordítás, a magyar szöveget kérjük az angolnak fenntartott mezőben megismételni.
A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a képaláírás a következő kérdésekre válaszol: Mikor? Ki? Mit? Hol? Miért? Az egyes kérdések értelemszerűen kezelendők, tehát, ha konkrét esetben nem tehetők fel, akkor a választ sem kell a képaláírásban megfogalmazni.
A zsűrizés anonimitásának megőrzése érdekében fokozottan felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy a kép neve és képaláírása nem tartalmazhat utalást a szerző kilétére, az őt megbízó orgánumra, ügynökségre!
A pályázat anyagából készülő kiállításnak és Az év fotói kötetnek a szerkesztői fenntartják a jogot a szövegek szerkesztésére.

ZSŰRIZÉS ÉS DÍJAZÁS
A zsűrizés menete:
A zsűrizés időpontja: 2020. január 24-26.
A zsűrizés helye: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (1065 Budapest, Nagymező u. 8.)
A zsűri az összes érvényes pályaművet megtekinti és többfordulós zsűrizés során elbírálja. A zsűri köteles kizárni a pályázati feltételeknek nem megfelelő pályaműveket.
A zsűri az 1. fordulóban, az ún. előzsűrizés során, a kategória kiírásoknak megfelelően előszűri a pályaműveket online módon, azzal a céllal, hogy a második fordulóba csak a kategória tartalmának megfelelő, szakmailag, technikailag és esztétikailag kifogástalan fotók kerüljenek. A 2. 3. és 4. forduló során a zsűri tovább szűkíti a kategóriák képanyagait, míg végül az 5. fordulóban kialakítja a döntőbe jutott képek végső sorrendjét. A képek számától függően a fordulók száma változhat.
A zsűrizés anonim módon történik. A zsűrizés - az 1. fordulót és a díjazás utolsó szakaszát kivéve - nyilvános, és online közvetítés formájában is követhető. A nemzetközi zsűri közös munkanyelve az angol.
A zsűrinek joga van egy továbbjutásra esélytelen sorozatból egyetlen kiemelkedő képet kiválasztani, és azt az azonos kategóriának megfelelő "egyedi" kategóriába áttenni.
A sorozatok képei Az év fotói albumban és a kiállításon módosított sorrendben szerepeltethetők.
Az eredmény - a MÚOSZ Nagydíja és az André Kertész-nagydíj győzteseinek kivételével - a zsűrizés lezárását követő napon, 2019. január 27-én, a Capa Központban, sajtótájékoztató keretében válik nyilvánossá.
A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrije
Szlukovényi Tamás (Elnök)
A Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora. Ezt megelőzően, 25 éven át, a Reuters hírügynökségnél fotóriporterként és szerkesztőként dolgozott, állomásozott Magyarországon, Kanadában, Ausztriában, Oroszországban, Szingapúrban és Angliában. Hírügynökségi pályafutását globális fotó főszerkesztőként fejezte be Londonban. https://archiveofmodernconflict.com
Ron Haviv
Emmy-díjra jelölt fotóriporter, a New York-i székhelyű VII Photo Agency alapító tagja, dokumentarista fotográfus. Az elmúlt harminc évben több mint huszonöt háborús övezetben fényképezett és több mint száz országban dolgozott. A háborús fotográfia mellett főként az emberi jogi témák feldolgozása jellemzi munkásságát. Képei a Louvre, az ENSZ, a Council on Foreign Relations, a The Houston Museum of Fine Arts és a George Eastman House mellett számos magángyűjteményben is megtalálhatók. https://www.ronhaviv.com
Joao Silva
Portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter. A Bang-Bang Club egyetlen ma is aktív tagja. (A Club olyan fotográfusok csoportja volt, akik nyomon követték a változásokat Nelson Mandela kiszabadulásától az 1994-es választásokig a Dél-afrikai Köztársaságban.) Pályafutása során Afrikában, a Balkánon, Oroszországban és a Közel-Keleten dolgozott. 2010-ben, Afganisztánban, az amerikai hadsereg egy akcióját követve, egy taposóakna mindkét lábát csonkolta. Az Egyesült Államokban több műtéten esett át és ott folyt a rehabilitációja is. 2011 decemberében visszatért Johannesburgba és azóta is a The New York Times fotóriportereként dolgozik.
Daniela Mrazkova
Cseh fotográfiai szakíró, újságíró, kurátor, húsz éven át a Czech Press Photo, illetve a Czech Photo vezetője. Huszonhat fotográfiával kapcsolatos könyv szerzője, több mint hatvan cseh és nemzetközi fotókiállítás kurátora. A Kodak-Fotobuch-Preiss díjazottja, többször volt tagja a World Press Photo, illetve a Pictures of the Year pályázatok zsűrijének.
Stiller Ákos
2007-től több mint tíz éven át a HVG fotóriportere volt. Napjainkban a főként a New York Times, a National Geographic, a CNN, a Spiegel, a Stern, a Bloomberg, a Wall Street Journal, a Le Monde és a Washington Post megbízásából dolgozik. Képeivel az elmúlt években húsz díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, 2015-ben egy képsorozatával kategória első díjat kapott a Pictures of the Year International pályázaton. http://www.stillerakos.com

A díjazás
A zsűri kategóriánként egy I., egy II., egy III. kategóriadíjat adhat ki.
A kategória díjakon felül a zsűri az alábbi különdíjakat adhatja ki:
- a MÚOSZ Nagydíja
- André Kertész-nagydíj a legjobb emberközpontú, dokumentarista képért vagy képsorozatért
- Escher Károly-díj a legjobb hírképért
- Munkácsy Márton-díj a legjobb kollekcióért
- Szalay Zoltán-díj - a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter
- A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter

A díjak átadása, a nagydíjak nyilvánosságra hozatala
A díjátadó 2020. április 16-án, a Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban lesz. Itt jelentik be a MÚOSZ Nagydíja és az André Kertész-nagydíj győzteseinek nevét is.

NYILVÁNOSSÁG ÉS SZERZŐI JOGOK
Az eContest rendszerben minden pályázónak csak a saját adatállományához van hozzáférési joga, a pályaművek és a pályázók adatai az eredményhirdetésig nem nyilvánosak.
A feltöltött képek a pályázati határidő végéig módosíthatók, amennyiben a pályázó maga le nem zárja saját anyagát.
A Magyar Sajtófotó Pályázatra beküldött pályaművek kizárólag a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás rendezvényeihez és kommunikációjához, illetve a főtámogatónak és a díjfelajánlóknak a pályázathoz és kiállításhoz kapcsolódó kommunikációjához használhatók fel térítésmentesen. A pályaművek minden további online vagy offline kiállításon és egyéb eseményen való felhasználásához a pályázó írásbeli beleegyezése szükséges.
A pályázó ezen kívül tudomásul veszi azt is, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.
https://muosz.hu/2019/12/18/a-38-magyar-sajtofoto-palyazat-vegleges-es-reszletes-kiirasa/

Hírek a Főoldalról


Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum